kulinaria (14)Składniki:

1. Pół kilograma mielonego mięsa mieszanego
2. 1 czerstwa bułka
3. 1 łyżka masła
4. 1 duża cebula
5. 3 duże ząbki czosnku
6. 1 jajko
7. 1,5 litra warzywnego bulionu
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Czerstwą bułkę namoczyć, a gdy zmięknie odcisnąć. Mięso przełożyć do miseczki, dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę.
Cebulę i czosnek obrać; cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać do miski z mięsem. Dodać także czosnek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyrobić na gładką, jednolitą masę. Z masy uformować kulki. Bulion zagotować i na wrzący wkładać mięsne kulki. Gotować 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać z sosem pomidorowym i ryżem z warzywami.