kulinaria (7)Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 jabłka
5 łyżek soku jabłkowego
3 liście laurowe
10 ziarenek jałowca
Pół łyżeczki kminku
Pieprz, sól
2 łyżki oleju do pieczenia

Wykonanie:

Czosnek obrać, pokroić i rozetrzeć z łyżeczką soli, kminkiem i rozgniecionymi jagodami jałowca.
Mięso umyć, ponacinać skórkę i w nacięcia do środka powkładać utarte przyprawy. Mięso zawinąć białą nitką, owinąć folią i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki i dokładnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Do brytfanny wlać dwie łyżki oleju i włożyć mięso a następnie polać je sokiem jabłkowym. Cebule obrać i pokroić na plastry, poukładać wokół mięsa.
Piekarnik nagrzać d o180 stopni, wstawić brytfankę z szynką i piec około 45 minut. Mięso obrócić i obłożyć obranymi i pokrojonymi w plastry jabłkami i piec następne 45 minut. Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.