kulinaria (12)Składniki:

1. Około 60 dag chudej łopatki pieprzowej
2. 2 łyżki smalcu
3. 4 małe cebulki (szalotki)
4. 1 szklanka drobiowego bulionu
5. 1 łyżka mąki pszennej
6. 1 szklanka śmietany kremówki
7. Pół pęczka tymianku
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dość dużą kostkę. Cebulki obrać i pokroić na cząstki.
W rondelku rozgrzać smalec i wrzucić kawałki cebulek, zeszklić. Dodać mięso, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion i śmietankę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać, przykryć i dusić wszystko razem około 20 minut.
Tymianek dokładnie opłukać i osuszyć. Parę gałązek odłożyć do dekoracji a resztę posiekać i wrzucić do garnka z gulaszem tuż przed końcem duszenia.
Danie jeszcze ewentualnie doprawić i podawać z plackami kukurydzianymi lub ziemniaczanymi udekorowane tymiankiem.