kulinaria (6)Składniki:

1. 1 kilogram mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki
2. 1 cytryna
3. 5 gruszek
4. 1 cebula
5. 1 szklanka jasnego piwa
6. 4 łyżki żurawin lub borówek
7. 2 łyżki miodu
8. Suszony tymianek
9. 2 łyżki oleju
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem. Uformować zgrabną pieczeń i obwiązać nitką kuchenną. Posmarować całość miodem.
Cebulę obrać i posiekać. W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i tymianek, wlać piwo i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. W trakcie pieczenia polewać piwem a potem wytworzonym z pieczenia sosem.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Gruszki ułożyć naokoło mięsa po ł godzinie pieczenia posypując je żurawiną lub borówkami. Piec do miękkości mięsa.