Babka czekoladowa

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

0,5 kg mąki
35 dag cukru
25 dag masło
4 jaja
1 mała szklanka mleka lub śmietany
3 łyżki kakao
1 paczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru wanilinowego
cukier puder do posypania lub czekolada do polania


Sposób przygotowania:

Na początku należy utrzeć masło z częścią cukru i żółtkami. Do tak przygotowanej masy dodajemy cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Oddzielnie przygotowujemy pianę z białek poprzez ubicie białek jaj mikserem do chwili, aż utworzą one jednolitą sztywną masę. Otrzymaną pianę dodajemy do całości. Wymieszaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i pozostałą część cukru. Następnie ciasto nakładamy do posmarowanej odrobiną tłuszczu formy. Dolną część będzie stanowić samo ciasto, na górę zaś kładziemy część masy z dodatkiem kakao. Pieczemy w piekarniku przez około 60-90 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzenia ciasta możemy polać je polewą czekoladową lub cukrem pudrem.