Sałatka z mięsem i makaronem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 20 dag makaronu ryżowego
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- kawałek łodygi trawy cytrynowej
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki sosu rybnego
- 50 dag polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie plasterki
- 10 dag kiełków fasolki mung
- 10-12 dag sałaty lodowej pokrojonej w paseczki
- 1/2 ogórka wężowego (obranego i pokrojonego w cienkie plasterki)
- 1 mały pęczek mięty
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki pokrojonych orzeszków ziemnych


Sposób przygotowania:

Makaron wkładamy do gorącej wody na około 5 minut i osączamy.
Mieszamy czosnek, cebulę, cytrynową trawę (posiekaną) i połowę sosu rybnego. Doprawiamy całość do smaku. Wkładamy mięso i marynujemy pół godziny. Mieszamy kiełki, ogórki, miętę i sałatę. Przekładamy na półmisek, na wierzch kładziemy makaron.
Mięso smażymy na oleju, kroimy na kawałki i układamy na sałatce. Polewamy resztą sosu rybnego i posypujemy orzeszkami ziemnymi, pokrojonymi drobno.