Libańskie babeczki z mięsem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

250 g maki,
ciasto na chlebek pitta

120 g mielonej jagnięciny lub wołowiny lup po pól obydwu,
1 cebula,
1 łyżeczka allspice,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
2 łyżki soku cytrynowego,
30 g orzeszków pinii,
4 łyżki otrąb,
sól, pieprz.


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto na chlebek pitta.
Mięso wkładamy do miski, ścieramy do niej cebule, dodajemy soli, pieprzu, allspice. Mieszamy, dodajemy pietruszkę i sok cytrynowy.
Podgrzewamy piec do 220 stopni.
W tym czasie podsmażamy na suchej patelni orzeszki i dodajemy do nich mięso.
Rozgniatamy ciasto, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie babeczki, które napełniamy mięsnym farszem. Posypujemy brytfannę otrębami, układamy na nich babeczki i pieczemy około kwadransa, aż mięso będzie wystarczająco miękkie, a ciasto upieczone.