Austriackie kartacze

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

60 dag mielonej jagnięciny lub chudej wieprzowiny,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 jajko,
30 dag pieczarek (jak najmniejszych),
sól, pieprz,
oregano,
tarta bułka,


Sposób przygotowania:

Pieczarki myjemy dokładnie i odcinamy ogonki.
Posiekaną drobniutko cebulę smażymy z ogonkami pieczarek (również drobno posiekanymi) i z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez prasę. Dusimy, aż wszystko stanie się miękkie, na niewielkim ogniu. Zajmie nam to około kwadransa. Studzimy masę i mieszamy dokładnie z mięsem. Po wymieszaniu dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i oregano (nie jest konieczne, jeśli go nie lubimy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta - jeśli taka nie jest, jest zbyt miękka, zagęszczamy ją bułką tartą. Bierzemy pieczarkę. Z mięsnej masy formujemy 10 centymetrowy placuszek o średnicy dwukrotnie większej niż średnica kapelusza naszej pieczarki. Kładziemy pieczarkę na placuszku i "opakowujemy", okładamy mięsną masą. Formujemy kartacz, który będzie miał kształt spłaszczonej kulki. Kartacze smażymy na oleju na rumiano, albo gotujemy w gorącym rosole z kostki (przez mniej więcej kwadrans). Najlepiej jednak, jeśli upieczemy je w piekarniku, na blasze, w temperaturze 200 stopni. Podajemy kartacze z posiekanym szczypiorkiem.