Czekoladowe ciasteczka

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

150g czekolady deserowej
125g miękkiego masła
125g cukru (50g jasnego i 75g ciemnego cukru)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko (zimne)
150g mąki tortowej
30g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki sody warzonej
2 opakowania groszków czekoladowych (ciemnych)


Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy wanilię oraz czekoladę, która powinna być wcześniej rozpuszczona w kąpieli wodnej. Dodajemy jajko. Mieszamy mąkę, kakao, sodę oraz sól. Suche składniki wsypujemy do czekolady, mieszamy całość. Wsypujemy czekoladowe groszki. Mieszamy. Łyżeczką do lodów nakładamy porcje ciasta na blachę. Pieczemy przez 18 minut. Ciasto możemy też mrozić, zamiast pieczenia.