Czekoladowe ciastka „brownies”

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

330g i 2 łyżki stołowe nie solonego masła
Ok. 340g półsłodkiej czekolad najlepszej jakości
6 jajek
1 3/4 filiżanki cukru
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
1 1/2 filiżanki plus 2 łyżki stołowe mąki
1 łyżeczka soli
1/2 filiżanki guziczków z białej czekolady
1/2 filiżanki guziczków półsłodkiej czekolady
Dodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru, do przybrania


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Zanim piekarnik nam się nagrzeje, przygotujemy wszystko co potrzebne, a więc... Zaczynamy od stopienia masła i czekolady na niewielkim ogniu. W osobnej miseczce ubijamy jaja z cukrem oraz waniliowym ekstraktem. Kiedy czekolada trochę się ostudzi, dodajemy do niej miks jajeczny i ubijamy dobrze razem. Dodajemy soli i mąki. Wsypujemy nasze czekoladowe "guziki". Mieszamy dobrze razem i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut.
Gdy nasze ciasto jest już gotowe, góra wydaje się być bardziej blada - a środek jest ciemniejszy i "gumowy". Ciasto wygląda więc na warstwowe. Przed podaniem, tniemy jeszcze ciepłe ciasto w kwadraciki i kładziemy na duży talerz. Sypiemy dla dekoracji cukrem pudrem.