Kurza pierś na patyku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • marynata:
  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 cebula (kto chce)
  • ew. 1 łyżka miodu

 


Sposób przygotowania:

Czosnek należy przecisnąć przez prasę, dodać do niego imbiru, oliwy oraz sosu sojowego. Mieszamy energicznie do momentu, kiedy uzyskamy gładką masę, masę w formie emulsji. Pierś kurczaka tniemy wzdłuż na pasy - 1 centymetr szerokości. Umieszczamy mięso w marynacie, tak aby emulsja pokrywała każdy kawałek. Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą glazurę, dodajemy łyżkę miodu. Paski przygotowanego w taki sposób kurczaka, który powinien spędzić w marynacie minimum godzinę (najlepiej 3 godziny), nabijamy na patyczki do szaszłyków w dowolny sposób. Jeśli patyczki namoczymy wcześniej w wodzie, nie przepalą nam się na ogniu. Mięso zapiekamy na złocisty kolor. Możemy piec mięso na grillu, albo w piekarniku - wówczas ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy 20 minut.