Czekokubki

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

110g + 1 łyżka stołowa niesolonego masła
Ok. 112g gorzkiej czekolady (60% kakao)
2 jajka
¾ kubka cukru pudru
3 łyżki stołowe mąki

Potrzebny sprzęt: 4 kubeczki


Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Smarujemy masłem kubeczki. Rozpuszczamy czekoladę i masło - w kąpieli wodnej, czyli tradycyjnie, albo w mikrofalówce. Odstawiamy, by czekolada trochę ostygła. W innej misce mieszamy jajka, cukier, mąkę i dodajemy czekoladę przygotowaną wcześniej. Mieszankę wlewamy do czterech kubeczków i pieczemy 20 minut. Kubki powinny być twarde i mocno spieczone na wierzchu, a miękkie, ciągnące pod spodem. Kubeczki kładziemy z łyżeczką na talerzu. Pamiętamy, by podając ostrzec gości, że deser jest bardzo, bardzo gorący!