Gołąbki z mięsem i ryżem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

główka kapusty białej lub włoskiej,
15 dkg ryżu,
10 dkg cebuli,
20 dkg wieprzowiny lub cielęciny,
natka pietruszki lub koperek,
tłuszcz,
4 dkg koncentratu pomidorowego,
250 ml rosołu,
150 ml śmietany,
sól i pieprz.


Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kapusty. Usuwamy oczywiście uszkodzone liście, wycinamy głąb, płuczemy. Zalewamy kapustę sporą ilością wody i obgotowujemy, aż liście staną się miękkie. Wyjmujemy kapustę, oddzielamy liście. Wycinamy z nich grube nerwy, jeśli takie są - będą twarde.
Płuczemy ryż i zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli. Gotujemy, aż stanie się pół miękki. Odcedzamy ryż - i zostawiamy na boku.
Przygotowujemy cebulę: obieramy, płuczemy, kroimy w niewielką kostkę i smażymy na odrobinie oleju lub masła.
Myjemy mięso, mielimy, mieszamy z pozostałymi składnikami: cebulą, ryżem, posiekaną dodatkowo zieleninką i doprawiamy.
Na liściach przygotowanej wcześniej kapusty układamy farsz - nadzienie. Składamy liście, zwijamy w rulon. Przygotowujemy naczynie: wykładamy je liśćmi kapusty, umieszczamy w nim rulony - gołąbki - i następnie zalewamy rosołem. Dusimy, aż staną się miękkie pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę wymieszaną wcześniej z pomidorowym koncentratem oraz wybranymi przyprawami.