Zupa serowa na szybko

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1,5 litra wywaru z kawałka wędzonki
2 cebule
kilka ząbków czosnku
4 serki topione złoty ementaler 100g
sól, pieprz ewentualnie vegeta
koperek świeży lub suszony
2 duże bułki


Sposób przygotowania:

Wywar przyrządzamy na kawałku boczku - chudego lub bardziej tłustego, w zależności od gustu. Możemy użyć też innej wędzonki, np. z kawałka wędzonego kurczaka albo użyć gotowego bulionu. Polecamy jednak wywar z boczku. Cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę. Podsmażamy te dwa składniki na patelni, na oliwie z oliwek lub na maśle. Boczek lub mięso z wywaru również kroimy na drobno i dorzucamy do naszej cebulki i czosnku, albo bezpośrednio do wywaru który stanowi bazę zupy. Do gorącego wywaru dorzucamy serki topione i mieszamy mocno, aż się rozpuszczą. Musimy przygotować się na długi czas mieszania, by całość była płynna i bez serowych grudek. Dosypujemy koperek dla smaku i doprawiamy pieprzem. Możemy też dodać soli, ale uważajmy - wędzonka jest słona, a więc wywar również, dodatkowo słone są serki.