Pieczeń na Wielkanoc

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 kg mięsa na pieczeń (np. wołowina, karkówka wieprzowa lub dziczyzna)
2-3 łyżki oleju
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
suszone śliwki do szpikowania

marynata:
1 łyżeczka ziaren jałowca
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
2 goździki
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli


Sposób przygotowania:

Zaczynamy od wykonania, przygotowania ziołowej marynaty na sucho. Bierzemy: jałowiec, pieprz, ziele angielskie, laurowe liście i dwa goździki. Umieszczamy w elektrycznym młynku do kawy - albo w innym patencie do mielenia warzyw. Zioła miażdżymy także w moździerzu, jeśli nie mamy młynka. Na suchą patelnię wsypujemy soli i dodajemy zmielonych przypraw. Kilka sekund mieszamy, aby uwolnił się aromat ziół, by wydobyć wszystkie olejki eteryczne z ziół. Gasimy płomień pod patelnią i dodajemy czosnku przeciśniętego przez prasę. Mięso szpikujemy suszonymi śliwkami i nacieramy suchą marynatą. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a następnie obsmażamy w oliwie i przekładamy do gęsiarki albo innego żaroodpornego naczynia. Na patelnię nalewamy czerwonego wina i podgrzewamy chwilę, aby płyn zebrał nam cały smak spod mięska. Dodajemy do pieczeni. Żaroodporne naczynie umieszczamy na mniej więcej 2 godziny do piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni. W czasie pieczenia, co kwadrans, zaglądamy do mięsa i polewamy je sosem spod pieczeni. Gdy płyn za szybko nam paruje, podlewamy mięso bulionem albo wodą, przegotowaną. Mięso będzie dobre na ciepło - w ramach obiadu - jak i na zimno, jako wędlina.