Schab z sosem jabłkowym

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 1 kg schabu środkowego z kością
- 15 dag słoniny
- 2 cebule
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- po 1 łyżeczce tymianku i cząbru
- świeżo zmielony pieprz
- sól

Sos:
- 6 kwaskowatych jabłek
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

Schab nacieramy solą, ziołami, pieprzem. Zawijamy w plasterki słoniny i wkładamy do salaterki. Przykrywamy - i wstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, do lodówki.
Usuwamy gniazda nasienne z jabłek, w zagłębienia po nich wsypujemy cukier. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym wcześniej masłem, podlewamy jabłkowym sokiem. Mięso układamy w brytfannie, podlewamy również jabłkowym sokiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Obok wstawiamy naczynko z jabłkami. Mięso skrapiamy do jakiś czas sosem, który będzie spod niego wypływał. Po godzinie i dwudziestu minutach wyjmujemy schab z piekarnika, obkładamy cebulami pokrojonymi w ćwiartki, polewamy sosem z dna naczynia. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy kolejne 40 minut. Pieczone jabłka miksujemy ze skórką i z galaretką, która wytworzyła nam się w naczyniu. Gotujemy, doprawiamy do smaku.
Ze schabu usuwamy kości, kroimy mięso w plastry i obkładamy je upieczoną cebulą. Podajemy z jabłkowym sosem, ziemniakami, zieloną sałatą.