Karkówka bez grama soli

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 cała karkówka (1-2 kg)
2 marchewki
2 ziemniaki
2 cebule
2 jabłka
5-6 liści kapusty
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka jagód jałowca
1 szklanka białego wina
4-5 plastrów słoniny
2 łyżki oleju


Sposób przygotowania:

Na dno tak zwanej gęsiarki wlewamy oleju, na przykład rzepakowego. Układamy plasterki słoniny, a na nią układamy 3-4 sparzone listki kapusty. Dzięki temu potrawa się nam nie przypali i nabierze ciekawego smaku. Na taką pierzynkę z kapusty układamy karczek. Bierzemy marchew i cebulę, kroimy warzywa w plastry. Ziemniaki kroimy w kosteczkę, a jabłka w ćwiartki. Warzywami i owocami obkładamy karkówkę. Dodajemy pieprzu, jałowca, oprószamy wszystko cynamonem. Na wierzch układamy kolejne liście kapusty, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 2 godziny. W połowie pieczenia, nalewamy do środka szklankę białego wytrawnego wina. Podajemy na ciepło, jak klasyczny obiad, np. z ziemniakami, albo na zimno - z chlebem.