Mięso duszone w cebuli

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 kg mięso wołowego (polecamy
szponder)
500 g cebuli
1 zielona sałata
3 łyżki oliwy
1 ogórek
2 łyżki octu winnego
1/3 szklanki wody
przyprawy: sól, papryka suszona,
kminek, kolendra, gałka
muszkatołowa, chilli, ziele
angielskie, czosnek, oregano i
szałwia


Sposób przygotowania:

Wołowe mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Cebulę kroimy w krążki, dodajemy do mięsa. Smażymy tak długo, aż cebula stanie się lekko rumiana. Zalewamy 1/3 szklanki wody. Dodajemy soli, pieprzu, przypraw. Wszystko dusimy pod przykryciem przez pół godziny. Zieloną sałatę kroimy w pasy, dodajemy oliwy, soli, octu, dodajemy skrojonego zielonego ogórka. Mięso podajemy z sałatką.