Schab pieczony z jabłkami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

ok. 1 ½ kg schabu bez kości
1 łyżka majeranku
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia

sos:
1 cebula
4-5 jabłek


Sposób przygotowania:

Sól rozgrzewamy na suchej patelni teflonowej. Mieszamy z pieprzem, najlepiej świeżo mielonym i z majerankiem albo tymiankiem. Nacieramy tym dobrze mięso. Chowamy je do lodówki na około 0,5 godziny.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, obsmażamy schab z każdej strony. Mięso przekładamy do gęsiarki lub brytfanny. Mięso wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Co 20 minut podlewamy sosem do pieczenia.
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda z nasionami, kroimy w ćwiartki. W podobne kawałki kroimy również cebulę i wrzucamy do podpieczonego mięsa - i całość z powrotem do piekarnika, na pół godziny. Po upieczeniu mięsa wyjmujemy wszystkie dodatki - jabłka i cebule, wkładamy do miksera, zalewamy sosem z pieczeni i miksujemy. Mięso gotowe już kroimy na plastry i podajemy z cebulowo-jabłkowym sosem, doprawionym do smaku.