Kibbeh

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Ciasto:
230 g burghulu,
1 cebula,
120 g chudej mielonej jagnięciny,
1 łyżka maki,
1 łyżeczka allspice,
sól, pieprz.

Farsz:
1 cebula,
350 g jagnięciny, wołowiny lub po połowie obydwu mięs,
1 łyżka oliwy,
125 ml wody,
1 łyżeczka allspice,
1 łyżeczka cynamonu,
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
2 łyżki orzeszków pinii lub posiekanych włoskich,
olej.


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto. Myjemy burghul, moczymy w wodzie kilka minut. Siekamy w tym czasie cebule, dodajemy mięso, mieszamy. Wyrabiamy. Burghul odcedzamy, przekładamy na ścierkę i odciskamy. Dodajemy mąki, allspice i soli. Przepuszczamy całość przez maszynkę do mięsa. Masa powinna mieć konsystencję ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Przygotowujemy farsz - obieramy cebulę, przekładamy do garnka, dodajemy oliwy, wódki, przypraw. Dodajemy też mięso. Smażymy na średnim ogniu. Dodajemy pietruszkę, zakrywamy częściowo i gotujemy pół godziny. Po tym czasie dodajemy orzeszki, zwiększamy ogień i rumienimy masę. Przekładam do miski. Moczymy ręce lekko, niewielką ilość ciasta - wielkości jajka - nabieramy łyżką i dobrze wyrabiamy. Formujemy paróweczki z ciasta o długości około 8 centymetrów. Zmoczonym palcem wycinamy "tunelik" w każdym kawałku, starając się aby ścianki były jak najcieńsze. Wypełniamy tuneliki farszem, następnie zaklejamy. Przekładamy do lodówki na godzinę. Następnie smażymy na złotawy kolor w dużej ilości oleju. Podajemy z dipem tahina.