Rillettes

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 gałązki tymianku
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu
2 łodygi pietruszki
500 g szynki wieprzowej w paskach
500 g brzucha wieprzowego w kawałkach
250 g smalcu
kilka kości wieprzowych
125 ml białego wina lub wody
1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
3/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu kajeńskiego


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do rondla o grubym dnie. Przykrywamy je i wstawiamy do piekarnika, który powinien być rozgrzany do 150 stopni. Pieczemy 3 godziny. Mięso powinno stać się tak miękkie, by łatwo się rozpadało.
Odlewamy wywar do czystego naczynia, wyrzucamy kości, przyprawy. Mięso dzielimy na drobne kawałki. Wrzucamy do wywaru. Gotujemy tak długo, aż wywar zniknie. Doprawiamy do smaku, nakładamy do miseczek.