Pudding z czarnej i białej czekolady

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

100 g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki kakao
3 jajka
25 g czarnej czekolady
50 g białej czekolady
120 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
100 g cukru brązowego

do sosu:
150 ml śmietany
75 g cukru brązowego
25 g masła
szczypta soli


Sposób przygotowania:

Rozcieramy masło i kakao za pomocą miksera - i dobrze je ubijamy. Siekamy czekoladę, dodajemy masła i mieszamy. Następnie dodajemy mąki, proszku do pieczenia i cukru. Nakładamy tak przygotowaną masę do foremki na pudding (może być foremka na babkę). Formę układamy w większym garnku i wlewamy wodę do garnka, by sięgała do 2/3 wysokości formy. Układamy wycięte z pergaminu koło na foremce. Wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny i pieczemy w 180 stopniach.
Składniki sosu rozpuszczamy, gotujemy przez 5 minut aż wszystko nam zgęstnieje - i z takim sosem podajemy gotowy pudding.