Boca negra – ciasto czekoladowe z papryką

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

- 3/4 szklanki pokrojonego na kawałeczki zimnego masła (plus trochę do nasmarowania foremek)
- 1 szklanka cukru (plus trochę do posypania foremek)
- 6 suszonych papryk chipotle (ok. 3 dag)
- 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 30 dag drobno posiekanej czekolady deserowej (56-proc.)
- 4 duże jajka
- 4 łyżeczki mąki
- 1/8 łyżeczki soli

 

 

 


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Środki foremek smarujemy masłem i posypujemy cukru. Strząsamy jego nadmiar. Papryki wkładamy do rondla o grubym dnie, podgrzewamy bez tłuszczu przez około 2 minuty. Co jakiś czas odwracamy. Kiedy warzywa zaczynają pachnieć - są gotowe.

 

Usuwamy pestki, ogonki, a następnie zalewamy papryki gorącą wodą. Przykrywamy, odstawiamy na pół godziny. Osączamy i miksujemy w blenderze, dodając 2 łyżki wody, w której papryki się moczyły. Pastę która nam powstanie przecieramy przez sitko, by usunąć grudki. Zostawiamy łyżkę pasty - resztę mrozimy i używamy do innych potraw.

 

Gotujemy sok ze szklanką cukru. Syropem polewamy czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy masło i dalej mieszamy, aż też się rozpuści. Wbijamy po jednym jajku - i ucieramy mikserem. Dodajemy pastę chilli, mąkę, sól. Ciastem napełniamy foremki na babeczki. Pieczemy w gorącej kąpieli wodnej, aż na ciastkach zacznie nam się tworzyć skorupka. Zajmie to mniej więcej godzinę. Wyjmujemy ciastka - i jemy łyżeczką wprost z foremek.