Wieprzowina Kung-Bao

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

300 g polędwicy wieprzowej
3 cebule dymki pocięte w 3 cm kawałki
1 kawałek imbiru posiekany
8 ziaren pieprzu syczuańskiego zmielonych lub rozgniecionych
1/3 szklanki orzeszków ziemnych
8 strąków chili pociętych 2 cm kawałki
4 łyżki oleju do smażenia

Marynata:
szczypta soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Sos:
3 łyżki rosołu
2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżki cukru
1 łyżka octu
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżka mąki kukurydzianej



Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę, około 2 cm. Mieszamy z marynatą przygotowaną wcześniej z soli, sosu sojowego i mąki kukurydzianej. Odstawiamy mięso na około pół godziny.
Mieszamy razem wszystkie składniki sosu, aby się ze sobą połączyły.
Mięso smażymy na dwóch łyżkach oleju, aż zmieni kolor. Zajmie nam to około 2 minut. Przekładamy je na talerz.
Ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy na nim chilli, aż stanie się ciemne, wyjmujemy. Dodajemy na patelnię cebulę, imbir, pieprz i mięso. Smażymy, dodajemy sos i mieszamy dokładnie. Dodajemy orzeszki ziemne. Kiedy mięso będzie miękkie - potrawa będzie gotowa do podania.