Cielęcina w kurkach

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

½ kg cielęciny
25 dag kurek
1 łyżka mąki
1-2 szalotki
100 ml białego wina
250 ml śmietany 30%
masło do smażenia
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Cielęcinę kroimy w kosteczkę - wymiar kosteczek jak na klasyczny gulasz. Wsypujemy mąkę do plastikowego woreczka, wrzucamy do środka mięsko i potrząsamy, żeby cielęcina się omączyła. To najszybszy sposób na pokrywanie mąką drobnych kosteczek. Przekładamy na patelnię nasze mięso, na patelni wcześniej roztapiamy masło. Podsmażamy delikatnie i przekładamy do garnka. Grzyby kurki podsmażamy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką szalotką. Dodajemy do mięsa do garnka. Na patelnię wlewamy wino, wypłukujemy, by związał nam się smak i także przelewamy do garnka. Przyprawiamy dla smaku, solą, pieprzem + ewentualnie dodatkowymi wybranymi przyprawami. Zalewamy winem, doprowadzamy do odparowania, dodajemy szklankę śmietany i lekko redukujemy. Do podania z makaronem, kaszą, ryżem - dowolnie, może być też z ziemniakami jeśli wolimy.