Kebehnayeh

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

200 g burghulu,
200 g chudej cielęciny,
1 łyżka sproszkowanego kminku,
2 cebule,
1 łyżka pasty pomidorowej,
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
sól, pieprz,
2 łyżki orzeszków pinii lub posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
oliwa.


Sposób przygotowania:

Płuczemy burghul i moczymy w dużej ilości zimnej wody przez pięć minut. Odcedzamy na sitku, przekładamy na ściereczkę i odsączamy nadmiar wody. Przesypujemy do sporej miski.
Miksujemy mięso albo drobno siekamy w kuchennym robocie. Mieszamy dokładnie z burghulem.
Jedną cebulę ścieramy albo siekamy, łączymy z mięsem, dodajemy kminku, pomidorowej pasty, doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy, przekładamy na tackę i ugniatamy kilka minut. Cebule kroimy na plastry.
Danie przekładamy na duży talerz, rozprowadzamy na kształt placka i dzielimy na porcje. Posypujemy cebulą skrojoną w plastry oraz zieloną pietruszką, albo posiekanymi orzeszkami.