Zupka czosnkowa

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 główki czosnku
4 litry wywaru może być z kostek
10 -15 dag wędzonego boczku
3 serki topione
kaszka manna niekoniecznie
2 łyżki oleju
grzanki lub groszek ptysiowy


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy wywar, chociażby z kostek instant. Kroimy boczek w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy wyciśnięty przez prasę czosnek. Podsmażamy wraz z boczkiem - uważając, by całość się nie przypaliła i nie nabrała gorzkiego smaku. Dodajemy wszystko do garnka z wywarem. Dorzucamy pokrojony w kosteczkę serek topiony. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, aż zupa będzie gładka - czyli bez grudek. Zagęszczamy opcjonalnie kaszą manną, ale niekoniecznie. Bez tego też zupa będzie dobra. Podajemy ją z zarumienionymi grzankami, albo z ptysiowym groszkiem.