Zupa-krem z jarzyn

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



100 g zielonego groszku
2 marchewki
1 kalarepka
½ kalafiora
½ selera
1 pietruszka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżka pokrojonej
natki pietruszki
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Marchew, kalarepę, pietruszkę, seler - obieramy, płuczemy i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy także podzielony na różyczki kalafior, zielony groszek. Solimy - i gotujemy 0,5 godziny. usuwamy seler i pietruszkę - resztę warzyw miksujemy z wywarem. Przesmażamy na łyżce masła mąkę. Rozprowadzamy z 200 mililitrami zupy - i łączymy z pozostałą zupą. Gotujemy 5 minut, mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy natkę, resztę masła. Podajemy z lanymi kluskami albo makaronem.