Zawijane mięso z kaszą i grzybami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



5 kotletów schabowych lub karczek
2 cebule
pół łyżki masła
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej średnia
szklanka wody
5 suszonych grzybów lub świeżych
jajko
mąka
bułka tarta
sól,pieprz
natka pietruszki.


Sposób przygotowania:

Świeże grzyby obsmażamy na maśle i solimy, pieprzymy. Suszone – gotujemy w niewielkiej ilości wody, wyjmujemy i siekamy. Pół szklanki kaszy wsypujemy do gotującej się wody. Dodajemy ½ kostki smakowej. Kiedy kasza dochodzi, dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze chwilę. Kasza powinna być dość gęsta. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w piórka, rumienimy na maśle i dzielimy na ilość kotletów. Na rozbite kotlety nakładamy natkę, łyżkę kaszy. Na wierzch kładziemy cebulkę, zwijamy w rulon. Obtaczamy w mące, jajku, bułce, smażymy na niewielkim ogniu z każdej strony.