Zapiekanki
-
Pierwszym krokiem do zrealizowania przepisu jest zrobienie rozczynu: łączymy cukier, łyżkę mąki, drożdże i letnie…
Zapiekanka warzywna
-
Obieramy szparagi z włókien, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Dokładnie osączamy…
Szparagi zapiekane
-
Myjemy dokładnie kalafior i dzielimy go na różyczki. Wrzucamy do wrzącej wody, osolonej lekko -…
Kalafior zapiekany
-
Wstawiamy do zimnego piekarnika brytfannę wypełnioną do połowy wysokości wodą. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.…
Jajka zapiekane z szynką
-
Przygotowujemy kwadrat z aluminiowej folii, na który kładziemy mniejszy kawałeczek pergaminu. Na pergaminie - układamy…
Ser feta z grilla
-
Ścinamy ziemniaki na mniej więcej 2/3 wysokości i usuwamy środek (robimy drążenie). Kroimy ser w…
Drążone ziemniaki z rusztu z farszem z wędzonego sera i ziół
-
1. Mieszamy ze sobą jajka i mleko, a później miksujemy dosypując mąkę i sól, by…
Tort pieczarkowy
-
Krok 1: Robimy ciasto. Mieszamy wszystkie mokre składniki mikserem i dosypujemy mąki, by uzyskać konsystencję…
Enchiladas po polsku
-
Płaty makaronu na lazanię gotujemy al dente. Każdy płat posypujemy startym serem, na który kładziemy…
Rurki z makaronu
-
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło, siekamy nożem. Kiedy zaczyna całość przypominać kruszonkę, robimy kopczyk,…
Tarta ze szpinakiem
-
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąki, dolewamy mleka - i mieszamy, aż nam powstanie jednolita…
Omlet cesarski
-
Kaszę płuczemy dokładnie na sitku i odsączamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy kaszę.…
Kasza gryczana zapiekana z grzybami
-
Jajka wbijamy do miski, solimy i miksujemy. Dosypujemy mąki, dolewamy mleka i nadal miksujemy aż…
Naleśniki a’la fast food
-
Olej podgrzewamy na dość sporej patelni. Dodajemy sera paneer - i smażymy tak długo aż…
Potrawa z serem muttar paneer
-
Podgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek i cebulę tak by stały się miękkie. Kiedy…
Chilli z chlebem kukurydzianym
-
Robimy kanapki z chleba i sera mozzarella, tak by brzegi nie zostały wypełnione serem. Dociskamy…
Mozzarella z chlebem na ciepło
-
Sery układamy na aluminiowej folii, każdy kawałek sera na oddzielnym kawałku. Formujemy z serów koszyczki…
Camembert z orzechami i żurawiną
-
Kiełbasę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na patelni. Dodajemy do kiełbasy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy…
Placek po węgiersku
-
Wszystkie podane składniki kroimy w plasterki. Przygotowujemy kociołek: wykładamy jego dno i boki słoniną, na…
Duszaki
-
Dobrej jakości oliwę rozgrzewamy na patelni (najlepiej teflonowej albo ceramicznej, aby całość nam nie przywarła).…
Nadziewana tortilla z ziemniaków
-
Jak wykonać ciasto: sięgamy po wysokie naczynie, do którego wlewamy mleko, dodajemy dobre drożdże, cukier,…
Hot dogi drożdżowe
-
Bułkę kroimy w drobną kosteczkę i rumienimy na maśle, które powinno być wcześniej stopione. Kiełbasę…
Omlet niemiecki
-
Ze składników wymienionych w składzie ciasta, sporządzamy masę, dodając składniki wedle uznania - jak będzie…
Proste babeczki na słono