Wegetariańskie
-
koktajl oczyszczajacy
-
Kalafiora ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić główki kalafiora a następnie zgniatać je w dłoniach odcedzając…
Kotlety z kalafiora, czyli pomysł na piątkowy obiad.
-
Ciecierzycę namaczamy kilka godzin wcześniej w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej - ta skraca czas…
hummus z mango
-
Pasztet z Cukinii
-
placuszki buraczane
-
sniadaniowy placek z owsianki
-
Kroimy miąższ chleba w kostkę, wrzucamy do miksera. Dodajemy mleko, masło, miksujemy całość na jednolitą…
Canederlini pomidorowe
-
Gotujemy ocet w z połową litra wody i przyprawami, przez 10 minut. Zalewę wlewamy do…
Jajka marynowane
-
Jajka gotujemy na twardo. Schładzamy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy na połówki. Zalewamy żelatynę…
Jaja przepiórcze w galaretce I
-
w garnku do duszenia rozpuszczamy masło i miód Persymonę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do…
persymona na miodzie
-
Twaróg z jajkiem i cukrem oraz wanilią ubijamy na jednolitą, gładką masę. Jeżeli mamy wanilię…
leniwe kluseczki
-
Gotujemy kaszę w litrze wody, by była miękka - ale nie rozgotowana. Siekamy drobno cebulę,…
Eskalopki w sosie koperkowym
-
Obieramy ziemniaki, myjemy. Ugniatamy, dodajemy roztopione masło oraz mleko. Mieszamy aż dostaniemy jednolitą masę. Przyprawiamy…
Krokiety serowo-ziemniaczane z sosikiem
-
Gotujemy ziemniaki, następnie przepuszczamy przez praskę. Siekamy drobno szczypiorek i jajka. Z ziemniaków, mąki, jajek,…
Ziemniaczane krokiety z farszem
-
Miksujemy ze sobą składniki i odstawiamy na trzydzieści minut aby ciasto mogło "odpocząć". Rozgrzewamy mocno…
Krokiety naleśnikowe ze szpinakiem
-
Placuszki smażymy pod przykryciem 3-4 minuty na odrobinie oliwy z oliwek. Kiedy spód się zarumieni,…
brytyjskie placuszki
-
Natkę pietruszki, cebulkę i koperek kroimy i przekładamy do miski. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych…
Kolorowe mini krokiety ziołowe
-
Ziemniaki gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Obieramy, przecieramy przez sito razem z jajami i…
Krokiety kartoflane
-
Rozgrzewamy na patelni masło. Dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy na średnim ogniu, aż cebulka nabierze…
Ryż milano
-
Wypłukaną wcześniej fasolę, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, zalewamy osoloną wodą i gotujemy…
Ryż meksykański z fasolą
-
Płuczemy ryż, wsypujemy do trzech litrów osolonej, wrzącej wody. Gotujemy bez przykrycia, aż ryż stanie…
Ryż curry
-
Obieramy i kroimy szparagi. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dokładamy szparagi i dusimy przez kwadrans.…
Risotto ze szparagami
-
Kroimy marchewkę w talarki, kapustę w kwadraty o boku 1,5 centymetra. Fasolkę - w kawałki…
Ryż z warzywami po chińsku
-
Obieramy pomidory ze skórki. Kroimy w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy ryż z posiekanym ząbkiem…
Risotto pomidorowe
-
Przebrany i opłukany groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Płuczemy ryż, wykładamy do…
Groch z ryżem
-
Płuczemy ryż w ciepłej wodzie. Odcedzamy i osączamy. Zalewamy sporą ilością wrzątku, gotujemy 2 minuty.…
Ryż z rodzynkami
-
W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Dodajemy dymkę, imbir i czosnek. Smażymy pół minuty, ciągle…
Ryż smażony z dymką i jajkiem
-
Gotujemy ryż w osolonej wodzie, jak wskazuje przepis z opakowania. Przecedzamy, przelewamy gorącą wodą i…
Ryż z marchewką, groszkiem i kukurydzą
-
Rozgrzewamy olej na sporej patelni. Wbijamy jajko, żółtko przebijamy widelcem, aby rozlało się na białku.…
Ryż smażony po chińsku
-
Opłukany ryż wysypujemy cieniutką warstwą na ściereczce, by go osączyć. Wlewamy oliwę na patelnię, rozgrzewamy…
Ryż złocisty