Warzywa i Owoce
-
Krem z marchwi
-
Tarta Szparagowo – Porowa
-
Wkładamy umytą fasolkę do dużego garnka i zalewamy wodą. Przykrywamy garnek i doprowadzamy wodę do…
Fasolowe Paluszki
-
Papryka Faszerowana Mięsem i Ryżem
-
Wypłukaną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, opcjonalnie z…
Kiszona kapusta z grzybami
-
Szatkujemy umytą kapustę. Zalewamy w garnku czerwonym winem, wrzącym rosołem. Kapusta ma być ledwie pokryta.…
Kapusta czerwona na winie
-
Kapustę gotujemy z kośćmi, żeberkami, wędzonką. Kiedy zmięknie - wyjmujemy mięsa. Ze smalcu, mąki, cebuli,…
Kapusta kiszona po węgiersku
-
Kroimy drobno kapustę, gotujemy około 3 minut. Cebulę i boczek kroimy, smażymy na maśle. Dodajemy…
Czerwona kapusta po flamandzku
-
Zawartość naszych puszek - czyli owoce i syrop - wlewamy do rondelka. Obieramy imbir, kroimy…
Brzoskwinie z przyprawami
-
Cebule gotujemy w maśle i oleju, aż staną się miękkie. Mieszamy je z sałatą. Gdy…
Groszek po francusku
-
Wycinamy twarde części brukselek. Obieramy z liści i zachowujemy je. Kroimy drobno. Podsmażamy bekon, aż…
Brukselka
-
Rozgrzewamy w dużym garnku dwie łyżki oleju. Wrzucamy grube plastry cebuli, szklimy. Dodajemy posiekany czosnek.…
Kare raisu – japoński ryz z sosem curry
-
Odcinamy twarde końcówki szparagów i wyrzucamy. Podgrzewamy w rondlu kilka łyżek oliwy z oliwek. Gdy…
Podsmażane szparagi
-
Gotujemy duży garnek wody. Solimy odrobinę - tyle, ile zazwyczaj solimy makaron. Wrzucamy ziemniaki, gotujemy…
Gotowane młode ziemniaki z oliwą i solą gruboziarnistą
-
Parzymy liście wrzątkiem. Siekaną na drobno cebulkę dusimy w oleju i połowie szklanki ciepłej wody.…
Gołąbki w winogronowych liściach
-
Płuczemy starannie soczewicę i zalewamy ją litrem wrzątku. Przykrywamy - odstawiamy na pół godziny.Spęczniałe już…
Soczewica w sosie czosnkowym po etiopsku
-
Bakłażan razem ze skórą kroimy w niewielkie kawałki. Rozgrzewamy olej w woku albo głębokiej patelni,…
Bakłażan z bazylią
-
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito, aby ściekła…
Placki ziemniaczane z majerankiem i tymiankiem bez dodatku mąki
-
Pomidorki przekrajamy na pół i smażymy na oliwie. Jajka rozbić widelcem, dodać mleko i sól,…
Omlet z pomidorkami cherry, szczypiorkiem i świeżą bazylią
-
Myjemy i osuszamy ziemniaki. Pieczemy je w folii około godzinę. Z upieczonych ziemniaczków ścinamy wierzchnią…
Kartofle faszerowane bryndza
-
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę - albo mielimy, jeśli mamy pod ręką odpowiedni patent. Masło,…
Bezy ziemniaczane
-
Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinkach. Gotujemy, by nie były zbyt miękkie - i obieramy.…
Aromatyczne smażone kartofle
-
Gotujemy ziemniaki, ale w taki sposób, by nam się nie rozpadły. Przecinamy ziemniaki na połówki,…
Greckie ziemniaki z serem feta
-
Łączymy cukier puder z cynamonem. Obieramy jabłka, usuwamy szypułki i ogonki - i kroimy w…
Owocowy przysmak z grilla
-
Obieramy ziemniaczki, gotujemy i rozgniatamy. Przeciskamy przez prasę, albo męczymy się widelcem. Dodajemy podsmażoną wcześniej…
Kotleciki ziemniaczane
-
Suszone owoce zalewamy 5 litrami wody. Doprawiamy goździkami, cynamonem, gotujemy i słodzimy do smaku. Nic…
Kompot wigilijny
-
Płuczemy fasolę i moczymy ją przez minimum 5 godzin - a najlepiej cały dzień przed…
Fasola z suszonymi śliwkami
-
Piekarnik ustawiamy na 230 stopni. W czasie zanim się rozgrzeje, przygotowujemy nasze ziemniaki. Dziurawimy je…
„Krwawe” ziemniaki
-
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. W sporej misce mieszamy brzoskwinie i borówki. Dolewamy wody, mieszamy…
Brzoskwinie z borówkami
-
Buraki gotujemy i kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je na liściach rukoli. Wodę należy zagotować…
Buraczki w talarki