Tort z kremem malinowym, śmietanowym ze świeżymi malinami
Zgłoś nadużycieSkładniki:
Na biszkopt:
- 7 jajek
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Krem malinowy:
- 1 opakowanie malin (500g)
- 0,5 l śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
Krem śmietanowy:
- 0,5 l śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
Do nasączenia:
- 2 soku z cytryn
- ok. 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka wody
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- reszta malin
- dżem z owoców leśnych
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy resztę cukru.
- Do ubitej na sztywno białek dodajemy żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.
- Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.
- Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.
- Pokroić je na 3 części.
Krem malinowy:
- Bierzemy 1 opakowanie malin. Wkładamy je do garnka, zagotowujemy, dodajemy 1/2 szklanki cukru, później gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut.
- Przeciskamy przes sitko żeby oddzielić mus od pestek. Pestki wyrzucamy. Studzimy.
- Do szklanki wsypujemy 2 łyżki żelatyny wraz z 4 łyżkami wody. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut.
- Wkładamy żelatynę do garnka i czekamy, mieszając co jakiś czas, aż się rozpuści.
- Do zelatyny dodajemy 2 łyżki musu i mieszamy, a potem już tą żelatynę do reszty musu dodajemy.
- Czekamy aż się ostudzi.
- Bierzemy ok. 500 ml śmietany kremówki i ubjamy ją z 4 łyżkami cukru pudru.
- Do ubitej śmietany powoli dodajemy mus, delikatnie mieszamy. Najlepiej dodawać po 1 łyżce.
Krem śmietanowy:
- Do szklanki dodajemy 2 łyżki żelatyny wraz z 4 łyżkami wody. Odstawiamy na 10 minut.
- Do garnka dajemy żelatynę i rozpuszczamy ją na wolnym ogniu.
- Ubijamy resztę śmietany z 1/2 szklanki cukru pudru.
- Dodajemy mascarpone, żelatynę i miksujemy na bardzo wolnych obrotach.
Dekoracja:
- Nasączamy biszkopt, rozsmarowujemy trochę kremu, a następnie wykładamy dżem, a na to maliny.
- Kładziemy krem malinowy.
- Kładziemy następny biszkopt i robimy z nim tak samo, tylko kładziemy krem smietanowy.
- Na ostatni biszkopt (oczywiście nasączamy) i rozsmarowujemy krem śmietanowy, ale już wszędzie, czyli na górze i po bokach.
- Górę dekorujemy malinami, a boki wiórkami kokosowymi.
- Wkładamy tort na całą noc do lodówki.