Tort z kremem malinowym, śmietanowym ze świeżymi malinami

Zgłoś nadużycie
  • DSC03632

Składniki:

Na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Krem malinowy:

  • 1 opakowanie malin (500g)
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Krem śmietanowy:

  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 300 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny

Do nasączenia:

  • 2 soku z  cytryn
  • ok. 2 łyżeczki cukru
  • 1  szklanka wody

Dekoracja:

  • wiórki kokosowe
  • reszta malin
  • dżem z owoców leśnych

 


Sposób przygotowania:

Biszkopt:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodajemy resztę cukru. 
  4. Do ubitej na sztywno białek dodajemy żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy. 
  5. Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.
  6. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.
  7. Pokroić je na 3 części.

Krem malinowy:

  1. Bierzemy 1 opakowanie malin. Wkładamy je do garnka, zagotowujemy, dodajemy 1/2 szklanki cukru,  później gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut.
  2. Przeciskamy przes sitko żeby oddzielić mus od pestek. Pestki wyrzucamy. Studzimy.
  3. Do szklanki wsypujemy 2 łyżki żelatyny wraz z 4 łyżkami wody. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  4. Wkładamy żelatynę do garnka i czekamy, mieszając co jakiś czas, aż się rozpuści. 
  5. Do zelatyny dodajemy 2 łyżki musu i mieszamy, a potem już tą żelatynę do reszty musu dodajemy.
  6. Czekamy aż się ostudzi.
  7. Bierzemy ok. 500 ml śmietany kremówki i ubjamy ją z 4 łyżkami cukru pudru. 
  8. Do ubitej śmietany powoli dodajemy mus, delikatnie mieszamy. Najlepiej dodawać po 1 łyżce.

Krem śmietanowy:

  1. Do szklanki dodajemy 2 łyżki żelatyny wraz z 4 łyżkami wody. Odstawiamy na 10 minut.
  2. Do garnka dajemy żelatynę i rozpuszczamy ją na wolnym ogniu.
  3. Ubijamy resztę śmietany z 1/2 szklanki cukru pudru.
  4. Dodajemy mascarpone, żelatynę i miksujemy na bardzo wolnych obrotach.

Dekoracja:

  1. Nasączamy biszkopt, rozsmarowujemy trochę kremu, a następnie wykładamy dżem, a na to maliny. 
  2. Kładziemy krem malinowy.
  3. Kładziemy następny biszkopt i robimy z nim tak samo, tylko kładziemy krem smietanowy.
  4. Na ostatni biszkopt (oczywiście nasączamy) i rozsmarowujemy krem śmietanowy, ale już wszędzie, czyli na górze i po bokach. 
  5. Górę dekorujemy malinami, a boki wiórkami kokosowymi.
  6. Wkładamy tort na całą noc do lodówki.