Tarta cytrynowa

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Składniki na spód:
1 i 1/6 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
95 g masła
1 żółtko
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę cytrynową:
5 jajek
120 g drobnego cukru
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
otarta skórka z 2 cytryn
150 ml soku z cytryny


Sposób przygotowania:

Składniki na spód wyrabiamy i zawijamy w folię - wkładamy do lodówki na 30 minut.
By przygotować masę cytrynową, po prostu miksujemy ze sobą wszystkie składniki. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wciskamy je w dno formy na tartę, taką z wyjmowanym dnem - średnica 24 centymetry. Formę należy wysmarować wcześniej masłem i wysypać kaszą manną. Wyrównujemy, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia a następnie na papier wysypujemy ceramiczne kulki by obciążyć ciasto - albo wysypujemy ziarna fasoli, które podziałają w tej sam sposób. Pieczemy ciasto w temperaturze 200 stopni przez kwadrans. Następnie usuwamy papier, pieczemy ciasto przez 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Na wstępnie upieczoną tartę wylewamy cytrynową masę. Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny, aż tarta się zetnie.