Sosy
-
Mieszamy majonez, twaróg, skórkę i sok z pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą i tabasco.
Sosik z tabasco
-
Kraby rozdrabniamy, miksujemy z majonezem. Dodajemy seler, jajko, cebule i sok cytrynowy. Doprawiamy gałką, solą,…
Krabowy dip
-
Obieramy awokado, rozcinamy na pół i wyjmujemy pestkę. Miąższ rozgniatamy w misce np. za pomocą…
Sos z awokado i pomidorów!
-
Twaróg miksujemy ze śmietaną, majonezem, dodajemy zioła, doprawiamy pieprzem, solą. Mieszamy dokładnie. Jeśli jest za…
Ziołowy sos z twarogiem – pyszny dodatek
-
Siekamy drobno cebulę. Rozcieramy ser, rozmrożony szpinak odciskamy dokładnie z wody na przykład na sitku.…
Szpinakowy sos na gęsto z serem pleśniowym
-
Obieramy ogórki ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Solimy lekko, odstawiamy na 10 minut,…
Grecki dip ze świeżymi ogórkami
-
Wszystko ścieramy na drobnej tarce, z czego jajko osobno żółtko i osobno białko. Dodajemy pozostałe…
Dip do krakersów i wina
-
Pół szklanki majonezu, szklankę śmietany i tyle samo jogurtu naturalnego, dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy…
Dip czosnkowo-ziołowy
-
W rondlu na dużym ogniu gotujemy: sok z cytrusów, pół łyżeczki skórki z limonki, ćwierć…
Dip cytrynowy
-
Myjemy, drążymy i kroimy paprykę. Kroimy cebulę, pomidory, mieszamy, doprawiamy, miksujemy na gładką masę. Podajemy…
Błyskawiczny dip paprykowy
-
Kroimy drobno ser i mieszamy go z trzema łyżkami majonezu i trzema łyżkami śmietany. Ma…
Dip blue – z serem lazur
-
Gotujemy jajka na twardo, kroimy w kostkę, mieszamy z serkiem oraz majonezem i doprawiamy solą…
Dip o smaku curry
-
Myjemy awokado, wycieramy, kroimy wzdłuż, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ. Cebulę i czosnek obieramy,…
Awokado-tuńczyk: sos do warzyw
-
Kroimy cebulę, ogórka i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprze, odrobinką cukru. Łączymy majonez, keczup i pozostałe…
Amerykański dip do fondue
-
Parzymy pomidory, obieramy. Kroimy na 4 części. Usuwamy nasionka, kroimy w drobną kostkę. Siekamy cebulę,…
Guacamole
-
Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno i łączymy z anchois. Dodajemy musztardę, miód, dolewamy octu.…
Carpaccio po piemoncku
-
Ser, śmietanę i awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekanej papryczki i posiekaną cebulkę dymkę. Mieszamy dokładnie,…
Roquamole
-
Mieszamy wszystkie składniki w słoiczku - i mamy gotowy sos do miksu sałat różnego gatunku.
Miodowo-musztardowy dressing do sałatek
-
Zalewamy groch wodą i moczymy przez osiem godzin. Odcedzamy, nie wylewając jednak wody, w której…
Dip hummus
-
W większej misce mieszamy żółtko z jajka, musztardę, ocet i sól. Kiedy mikstura jest już…
Majonez
-
Myjemy warzywa, obieramy je i kroimy drobniutko. Mieszamy z kolendrą, solą, pieprzem i oliwą z…
Salsa mexicana
-
Miksujemy, albo ugniatamy rękami - jak robią to rodowici Meksykanie - miąższ z awokado, od…
Guacamole
-
Siekamy drobniutko szalotkę w kosteczkę. Pomidora kroimy na ćwiartki, wyjmujemy do miseczki pestki. Siekamy również…
Guacamole
-
Myjemy fasolę na sitku pod bieżącą wodą. Zalewamy ośmioma szklankami zimnej wody i odstawiamy na…
Czarna fasola z chipsami
-
Posiekany czosnek wrzucamy na rozgrzany ogień i rumienimy. Dodajemy szalotki - surowe i marynowane. Następnie…
Sos słodko-kwaśny po wietnamsku
-
Rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekane ząbki czosnku. Smażymy, aż czosnek się zarumieni. Pomidory parzymy wodą i…
Sos pomidorowy po wietnamsku
-
Usuwamy nasionka z papryczek chilli a następnie kroimy je na kawałki. Czosnek przeciskamy przez prasę,…
Sos chili po wietnamsku
-
Rozcieramy czosnek w moździerzu na gładką masę, dodając do niego soli. Przekładamy do miseczki -…
Majonez czosnkowy
-
Sos sojowy łączymy z sokiem jabłkowym i sokiem z limonki. Słodzimy do smaku. Dodajemy chilli,…
Dip do mięsa
-
Składniki wrzucamy do miksera, rozdrabniamy, zalewamy cytrynowym sokiem i dobrej jakości oliwą - i miksujemy…
Salsa oliwkowa