Sosy
-
Bakłażany przekrojone wzdłuż solimy, odstawiamy na kwadrans, by puściły wodę. Płuczemy, osuszamy. Pieczemy w 180…
Dip bakłażanowy
-
Twarożek albo krem utarty z twarogu oraz mleka, doprawiamy sosem worcester albo sojowym. Dodajemy cayenne…
Dip paprykowy na ostro
-
Przelewamy do miski kefir oraz jogurt. Dodajemy kolejno: majonez, musztardę, pomidorowy koncentrat, czosnek oraz miód…
Dip musztardowo-pomidorowy
-
Wlewamy do malaksera ćwierć szklanki mleka. Posypujemy żelatyną, odstawiamy na dwie minuty. Resztę mleka gotujemy.…
Dip koperkowy z wiejskim serkiem
-
Obieramy jabłko, ucieramy, siekamy cebulę. Mieszamy wszystkie składniki razem, doprawiając wedle uznania.
Dip jabłkowy
-
Mieszamy wszystkie składniki. Solimy. Schładzamy.
Dip indyjski
-
Groch zalewamy wrzątkiem. Moczymy 8 godzin. Odcedzamy, nie wylewając wody. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy…
Dip hummus
-
Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Sos może mieć wiele wariantów, zależnie od dodatków jakie…
Dip fasolowy
-
Obieramy awokado, czosnek wyciskamy przez prasę i mieszamy dokładnie razem uciskając widelcem, albo miksują.
Egzotyczny dip z awokado
-
Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę. Mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy czosnku, natki, soku cytrynowego i…
Dip czosnkowo – pietruszkowy
-
Mieszamy majonez z solą, pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i keczup.
Dip czosnkowo majonezowy
-
Mieszamy wszystkie wymienione składniki - i gotowe!
Dip chrzanowy
-
Opalamy papryki ze skórki. Kiedy się zwęgli, skrobiemy czarną warstwę nożem. Usuwamy nasiona, kroimy paprykę…
Salsa verde
-
Gotujemy jajko na twardo, najlepiej odliczając 10 minut po zagotowaniu się wody. Dodajemy do wody…
Pajdy chleba po marsyliańsku
-
Kraby rozdrabniamy, miksujemy z majonezem. Dodajemy seler, jajo, cebulę i cytrynowy sok. Doprawiamy solą, pieprzem,…
Dip z krabów
-
Rozgrzewamy olej, dodajemy drobno siekanej cebuli, podsmażamy. Dodajemy orzechowe masło i wodę. Wlewamy sos shoyu…
Dip z ziemnych orzeszków
-
Miksujemy wszystkie składniki. Doprawiamy cukrem, chłodzimy.
Serowy dip – rokpol
-
Szpinak rozmrażamy. Odciskamy nadmiar płynu. Wrzucamy do garnka, podsmażamy na maśle. Siekamy drobno czosnek, dodajemy…
Farsz szpinakowy
-
Siekamy drobno kapustę, gotujemy mięso, mielimy w maszynce. Obieramy cebulę, siekamy drobno, smażymy na tłuszczu.…
Farsz na pierogi
-
Orzeszki rumienimy na suchej patelni. Kroimy na pół strąki papryki, oczyszczamy z nasion, układamy skórką…
Paprykowy dip z pistacjami
-
Siekaną cebulę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z siekanymi papryczkami. Dodajemy rozdrobnione pomidory razem z…
Dip paprykowy
-
Miksujemy twaróg, majonez, drobno siekamy papryki. Dodajemy do zmiksowanego twarożku paprykę, orzechy i moczone wcześniej…
Ostry dip z przyprawami
-
Obranego ogórka ścieramy na tarce. Pomidora obieramy i siekamy drobno z ogórkiem. Do warzyw dodajemy…
Gęsty sos z ogórka, pomidora i twarogu z czosnkiem
-
Kruszymy ser, rozcieramy, stopniowo dodając śmietanę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania i…
Dip niebieski
-
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Dip musztardowy
-
W garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej 3 ząbki czosnku. Z chleba tostowego wybieramy miękką…
Kremowy sos czosnkowy
-
Cukier topimy mieszając ciągle, by nam się nie przypalił. Jak się rozpuści, dolewamy do niego…
Karmelowy sos do klusek
-
Rozgrzewamy oliwę w rondlu. Wkładamy na nią posiekany czosnek i natkę pietruszki, co najmniej trzy…
Grecki sos pomidorowy
-
Obieramy jabłka, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię - i doprawiamy. Całość ma być bardzo…
Chutney jabłkowy
-
Smażymy na masełku drobno posiekaną cebulę - ale nie rumienimy. Dodajemy mąkę, następnie mleko i…
Beszamel po hiszpańsku