Sosy
-
Miksujemy w mikserze ogórka, miętę, czosnek i koperek, wraz z odrobiną papryki. Masę przekładamy do…
Sos tzatziki
-
Pieczarki albo inne grzyby podsmażamy na maśle albo oliwie. Kiedy są już dobrze podduszone, prószymy…
Wykwintny sos grzybowy
-
Mieszamy w misce majonez z keczupem. Podajemy do maczania mięsa.
Różowy sos majonezowy
-
Wszystkie składniki sosu wymieszać - i gotowe.
Przepis na sos tatarski
-
Rozcieramy czosnek na pastę, razem z dodatkiem soli. Wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze.
Ostry sos czosnkowy
-
Czosnek siekamy bardzo drobno, rozcieramy końcem noża. Posypujemy delikatnie solą, przekładamy do miseczki. Dodajemy miodu,…
Miodowy sos winegret
-
Mieszamy wszystkie składniki... i mamy gotowy sos.
Lekki sos czosnkowy
-
Gotujemy mleko. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białą, jednolitą masę. Powoli wlewamy gorące mleko,…
Krem angielski
-
Topimy cukier ciągle mieszając, uważając by nie przypalić. Kiedy się rozpuści, wlewamy do niego wodę.…
Karmelowy sos do klusek
-
Papryczki płuczemy, kroimy, usuwamy nasiona. Wkładamy na 15 minut do ciepłej wody. Osączone z wody…
Indonezyjski sos orzechowy
-
Wszystkie składniki kroimy drobno w kostkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy z majonezem - i mamy gotowy…
Domowy pyszny sos tatarski
-
Wszystko mieszamy dokładnie, przechowujemy w lodówce przynajmniej przez 4 godziny. Sos idealny do smażonego, grillowanego…
Sos BBQ – palce lizać!
-
Rozgrzewamy masło, zasmażamy na nim mąkę. Dodajemy następnie curry i zalewamy rosołem. Gotujemy około 10…
Sos curry
-
Paprykę obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę, dusimy na dwóch łyżkach oliwy - razem z…
Sos chili
-
Obieramy cebulę, płuczemy. Kroimy i lekko dusimy z dodatkiem masła. Oprószamy mąką, przesianą przez sito.…
Sos cebulowy a la soubise
-
Posiekaną cebulę z masłem dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Cebula ma być miękka,…
Sos soubise
-
Mielimy mięso. Oliwę wrzucamy do rondla, wrzucamy mięso, smażymy 7 minut. Wlewamy wodę, dodajemy pieczarki…
Sos do kaszy i klusek
-
Olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę - i szklimy ją. Dodajemy mięso…
Sos boloński w prostej wersji
-
Do rondelka wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy na niego posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i startą marchewkę.…
Sos boloński z mięsem mielonym
-
Obieramy cebule, siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy czosnek. Mieszamy przecier pomidorowy z octem, dodajemy do…
Sos barbecue – kolejna wersja smakowa
-
Na maśle szklimy cebulę i seler. Smażymy powolutku na małym ogniu, by nie zrumienić warzyw.…
Sos barbecue z pomidorami
-
Wszystkie składniki gotujemy w garnku i trzymamy na ogniu około pół godziny. Dodajemy przyprawy po…
Sos barbecue na słodko
-
Cebulę smażymy na oleju, by stała się brązowa. Dodajemy resztę składników, gotujemy i trzymamy na…
Sos barbecue II
-
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie - dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek. Miksujemy pomidory, paprykę,…
Sos barbecue I
-
Smażymy na bardzo gorącej oliwie siekaną drobniutko cebulę i czosnek. Powinny być miękkie, przezroczyste, ale…
Sofrito
-
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy wyciśnięty czosnek, pomidory krojone i pikantną przyprawę Vegeta. Dusimy…
Salsa na ostro
-
Włoszczyznę czyścimy, kroimy na drobne kawałki. Dusimy, a potem przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku.
Pikantny sos z włoszczyzną
-
Podgrzewamy olej - smażymy cebulę z czosnkiem, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru. Dodajemy fasolę…
Dip z czerwonej fasoli
-
Nastawiamy piekarnik na ok. 240 stopni. Dziurawimy bakłażany widelcem i pieczemy godzinę, aż będą miękkie.…
Mauretański dip badenjan
-
1. Cebulę kroimy w cieniutkie plasterki, podsmażamy na oliwie ze szczyptą soli i kurkumą dopóki…
sos orzechowy z owocem granatu (Persja)