Sosy
-
1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy…
Tortilla z sosem i mięsem mielonym
-
Kraby rozdrabniamy, miksujemy z majonezem. Dodajemy seler, jajo, cebulę i cytrynowy sok. Doprawiamy solą, pieprzem,…
Dip z krabów
-
Rozgrzewamy olej, dodajemy drobno siekanej cebuli, podsmażamy. Dodajemy orzechowe masło i wodę. Wlewamy sos shoyu…
Dip z ziemnych orzeszków
-
Miksujemy wszystkie składniki. Doprawiamy cukrem, chłodzimy.
Serowy dip – rokpol
-
Szpinak rozmrażamy. Odciskamy nadmiar płynu. Wrzucamy do garnka, podsmażamy na maśle. Siekamy drobno czosnek, dodajemy…
Farsz szpinakowy
-
Siekamy drobno kapustę, gotujemy mięso, mielimy w maszynce. Obieramy cebulę, siekamy drobno, smażymy na tłuszczu.…
Farsz na pierogi
-
Orzeszki rumienimy na suchej patelni. Kroimy na pół strąki papryki, oczyszczamy z nasion, układamy skórką…
Paprykowy dip z pistacjami
-
Siekaną cebulę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z siekanymi papryczkami. Dodajemy rozdrobnione pomidory razem z…
Dip paprykowy
-
Miksujemy twaróg, majonez, drobno siekamy papryki. Dodajemy do zmiksowanego twarożku paprykę, orzechy i moczone wcześniej…
Ostry dip z przyprawami
-
Obranego ogórka ścieramy na tarce. Pomidora obieramy i siekamy drobno z ogórkiem. Do warzyw dodajemy…
Gęsty sos z ogórka
-
Kruszymy ser, rozcieramy, stopniowo dodając śmietanę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania i…
Dip niebieski
-
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Dip musztardowy
-
W garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej 3 ząbki czosnku. Z chleba tostowego wybieramy miękką…
Kremowy sos czosnkowy
-
Cukier topimy mieszając ciągle, by nam się nie przypalił. Jak się rozpuści, dolewamy do niego…
Karmelowy sos do klusek
-
Rozgrzewamy oliwę w rondlu. Wkładamy na nią posiekany czosnek i natkę pietruszki, co najmniej trzy…
Grecki sos pomidorowy
-
Obieramy jabłka, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię - i doprawiamy. Całość ma być bardzo…
Chutney jabłkowy
-
Smażymy na masełku drobno posiekaną cebulę - ale nie rumienimy. Dodajemy mąkę, następnie mleko i…
Beszamel po hiszpańsku
-
Masło z mąką smażymy trzy minuty na jasno złoty kolor. Całość powinna zacząć nam skwierczeć.…
Beszamel, który zawsze się udaje
-
Obieramy cukinię, kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez prasę. Do garnka wlewamy oliwę -…
Dip cukiniowo-czosnkowy
-
Miksujemy twaróg razem ze śmietaną. Dodajemy chrzanu, żółtko jajka i szczypiorek. Mieszamy dokładnie. Solimy, doprawiamy…
Dip chrzanowo-twarogowy
-
Brokuły płuczemy, gotujemy, osączamy na sitku. Następnie dokładnie miksujemy z czosnkiem i mieszamy z majonezem.…
Dip brokułowy
-
Ogórek, po usunięciu pestek, kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Dodajemy jogurt, sól, zmiażdżony i posiekany…
Greckie tzatziki
-
Cebulę, czosnek, pieprz, paprykę smażymy na rozgrzanym oleju. Cebula ma być szklista. Dodajemy pomidory, ogórka,…
Sos hiszpański do omletów
-
Wino mieszamy dokładnie z surowymi żółtkami oraz oliwą. Wciskamy sok z połówki cytryny, solimy do…
Sos francuski
-
Kroimy ogórka na drobne kawałki. Miażdżymy, siekamy czosnek. W moździerzu rozgniatamy go z solą, pieprzem,…
Sos do kebabu
-
Rozcieramy czosnek na pastę z solą. Dodajemy resztę składników i miksujemy w blenderze.
Ostry sos czosnkowy
-
Smarujemy plaster szynki serkiem. Następnie kładziemy na to kawałek ogórka. Powinien mieć taką samą długość…
Koreczki z zielonym ogórkiem
-
Szpinak, rzeżuchę, myjemy. Gotujemy 5 minut, odsączamy, przecieramy przez sitko i schładzamy. Przecier łączymy z…
Sos zielony
-
Obieramy cebulę, płuczemy, siekamy drobno. Smażymy i mieszamy z mąką. Rumienimy lekko, rozprowadzamy zimnym wywarem,…
Sos ziemniaczany
-
Ogórki obieramy ze skóry. Ucieramy na drobnej tarce, wyciskamy wodę, solimy. Czosnek siekamy, dodajemy razem…
Tzatziki