kulinaria (12)Składniki:

1,5 kg środkowego schabu
40 dag mieszanych owoców suszonych (morele, figi, żurawiny, jabłka, śliwki,)
Majeranek
Sól, pieprz,
Olej do smażenia
Kieliszek śliwowicy

Wykonanie:

Suszone owoce wymieszać ze śliwowicą i odstawić na 20 minut.
Mięso opłukać, osuszyć ostrym nożem wyciąć kieszeń. Natrzeć mięso na zewnątrz i w środku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Wstawić na godzinę do lodówki. Owoce osączyć ze śliwowicy. Część owoców umieścić w otworze w mięsie, a resztę zostawić do dekoracji. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć mięso, przełożyć do brytfanny i wstawić na 1,5 godziny do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po wyjęciu ułożyć na półmisku, przybrać pozostałymi owocami i podawać z kluskami śląskimi polanymi sosem z pieczenia.