Ryby
-
Mini kubeczki z łososiem wędzonym
-
Płuczemy filety z soli, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na parze. Wykładamy na talerz…
Sałatka na ciepło z filetami z soli
-
Całą rybę, albo filety, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem cytrynowym, smarujemy oliwą. Paprykę kroimy na…
Pieczona sola z kolorową papryką, czarnymi oliwkami i rozmarynem
-
Składniki tatarskiego sosu mieszamy w miseczce. Filety z ryby płuczemy i osuszamy. Prószymy solą, kroimy…
Paluszki z soli
-
Rybę rozmrażamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem oraz solą. Obtaczamy…
Filety z soli z szałwią
-
Na sporej patelni albo w płaskim rondlu z pokrywą rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulkę z ziemniakami,…
Aromatyczne danie z ciecierzycą, ziemniakami i filetami z soli z krewetkami, w sosie z pomidorów
-
Ryby sprawiamy dokładnie, oczyszczamy z łusek. Płuczemy kilkakrotnie. Suszymy. Skrapiamy sokiem z cytryny, odkładamy na…
Chrupiący pstrąg z migdałami
-
Dzwonka łosia oczyszczamy pęsetą z ości. Posypujemy solą, pieprzem i smarujemy oliwą z oliwek. Rozgrzewamy…
Łosoś z kaparami
-
Pory przepoławiamy – wzdłuż – i kroimy w poprzek na cienkie plastry. Rozgrzewamy oliwę na…
Łosoś w papilotach z porami i ziołami
-
Mieszamy w miseczce ryżowy ocet z sojowym sosem oraz olejem sezamowym. Z papieru wycinamy 2…
Łosoś w papilotach z makaronem ryżowym
-
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Składniki na winegret mieszamy razem w miseczce. Łososiowe filety myjemy,…
Łosoś w cieście francuskim z surówką z botwinki
-
Obieramy ziemniaki. Kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze około 25 minut. W połowie dodajemy…
Łosoś na parze z pesto z rukoli
-
Myjemy łososia, suszymy, wkładamy do woreczka razem z ananasowym sokiem i sokiem z cytryny. Zamykamy…
Łosoś marynowany w soku ananasowym
-
Myjemy, suszymy łososia. Wyjmujemy większe ości. Prószymy morską solą, posypujemy zmieloną kolendrą, kminem rzymskim, smarujemy…
Grillowany łosoś z kolendrą
-
Fasolę gotujemy 5 minut, polewamy dwiema łyżkami oliwy. Posypujemy zeszkloną cebulą, przyprawiamy pieprzem, solimy. Łososia…
Filet z łososia z zieloną fasolką i opiekanymi ziemniaczkami
-
Sprawiamy karpia, myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Filetujemy z ości, dzielimy na części – około…
Karp zapiekany w śmietanie
-
Karpia oczyszczamy, myjemy, kroimy na dzwonka. Skrapiamy sokiem cytrynowym i wkładamy na godzinę do lodówki.…
Karp wigilijny po śląsku
-
Sprawionego karpia kroimy w dzwonka. Posypujemy solą, pieprzem i obsmażamy. Układamy w żaroodpornym półmisku. Obkładamy…
Karpik w piwie
-
W szybkowarze rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy do niego oczyszczone cebulki oraz rybę. Rumienimy z obu stron.…
Karp w groszku
-
Aby zrobić galaretkę: wywar z rybnych odpadów, włoszczyzny, razem z łyżeczką żelatyny, octu, gotujemy i…
Karp w galaretce po żydowsku
-
Czyścimy karpie, patroszymy, nacieramy solą. Kroimy na dzwonka. Nie wyrzucamy mlecza. Seler, pietruszkę, ogórki, kroimy…
Karp w białym winie
-
Karpia kroimy na dzwonka, lekko solimy. Każdy kawałek maczamy w rozbitym jajku, dalej w bułce…
Smażony karp
-
Oczyszczonego karpia dzielimy na porcje. Nacinamy grzbiet w kilku miejscach ostrym nożem. Nacieramy solą, kiedy…
Karp smażony lub pieczony
-
Czyścimy karpia, ściągamy jego mięso z kręgosłupa, kroimy na kawałki. Nacinamy je, nacieramy solą i…
Karp po warszawsku
-
Rybę czyścimy, kroimy, myjemy i nacieramy solą. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie zalewamy rybę…
Karp po siedmiogrodzku
-
Rybę czyścimy, kroimy, solimy – i odstawiamy na godzinę. Pokrojone plastry smażymy na gorącym oleju.…
Karp marynowany
-
Karpia oczyszczamy. Kroimy rybę w tak zwane dzwonka, układamy w głębokim półmisku. Posypujemy pieprzem, solą,…
Karp gotowany po żydowsku
-
Rybę czyścimy, następnie kroimy na porcje. Obtaczamy w mące. Rozgrzewamy w szybkowarze tłuszcz. Rumienimy na…
Karp duszony
-
Oczyszczoną i wypatroszoną rybkę myjemy. Kroimy wzdłuż na połowy, dalej na porcje. Posypujemy przyprawami, mąką,…
Karp bosmański
-
Gotujemy jajka, obieramy ze skorupek. Na większej patelni z pokrywką topimy masło. Dodajemy imbir, smażymy…
Halibut ze szpinakiem w kokosowym kremie z odrobiną imbiru, lubczykiem i jajkiem na twardo