Rosół z kurczaka z kluskami (Japonia)

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Rosół:
cały kurczak, pokrojony na kawałki odpowiednie do zupy
3 l wody
1 marchewka, grubo pokrojona
1 cebula, pokrojona na ćwiartki ze skórą
1/4 naci selera, grubo pokrojone
1 listek laurowy
2-3 natki pietruszki
8 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka Sosu Sojowego Kikkoman
pieprz
sól

Kluski:
100g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki schłodzonego bulionu (ze składników podanych powyżej)
jajko
łyżka Sosu Sojowego Kikkoman
8 łyżek drobno posiekanej pietruszki
8 łyżek drobno posiekanego koperku


Sposób przygotowania:

Zalewamy kurczaka wodą i gotujemy. Zbieramy pianę, a następnie dokładamy warzywa i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu godzinę. Wyjmujemy mięso i warzywa.
Aby zrobić kluski: mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Bulion, jajko, sos sojowy mieszamy w misce. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Doprawiamy zupę sojowym sosem, solą, czarnym pieprzem. Wkładamy ciasto - po pół łyżeczki - do gotującego się rosołu. Kluski będą gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię zupy.