Rodzaje serów

Źródło: sxc.hu

Ser znany i lubiany przez wielu smakoszy jest produktem dostępnym i bogatym w składniki odżywcze, a jego odmian istnieje ok. 4000 na całym świecie. W samej Polsce powstaje go około 90 gatunków.
W zależności od technologii, jaką został wytworzony, a także procesów produkcyjnych prowadzących do jego dojrzewania można podzielić je na: dojrzewające, niedojrzewające, z mniejszym przyrostem pleśniowym, większym przerostem pleśniowym, podpuszczkowe, miękkie, półtwarde, twarde, pomazankowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe i zwarowe.

Przyjrzyjmy się kilku wybranym gatunkom dostępnym na rynku:

Gouda – jest dojrzewającym serem półtwardym holenderskiego pochodzenia, bazującym na mleku krowim. Charakteryzuje go wyrazisty zapach i śmietankowy smak. Znajduje uznanie zarówno na kanapkach, w sałatkach, jak i zapiekankach. Dobra ścieralność sprawia, że świetnie nadaje się np. do pizzy.

Camembert – jest miękkim serem produkowanym z mleka krowiego. Jego skórka w procesie dojrzewania pokrywa się charakterystyczną jadalną pleśnią tworzoną przez szlachetne bakterie. Jego konsystencja jest sprężysta, o kremowej barwie środka. Jego aromat jest lekki, a smak lekko maślany, rozchodzący się finezyjnie w ustach.

Emmentaler – szwajcarska twarda odmiana sera żółtego wytwarzanego z krowiego mleka. Charakteryzuje go jasna barwa, elastyczna konsystencja, niezbyt mocny słodkawy smak i wypełnienie wnętrza w miarę równomiernymi dziurami. Jest to ser pełnotłusty i zawiera ok. 45% tłuszczu w swojej masie. Czas jego dojrzewania może trwać od 3 do nawet 12 miesięcy, a w tym procesie może zyskać lekko pikantny smak. Ementaler odnajduje się zarówno w sałatkach, jak i sam w sobie czy na kanapkach.

Mozzarella – pochodzący z Włoch typ białego sera o wysokiej zawartości tłuszczu. Wyróżnia go forma kulek, które zwykle znajdują się w zalewie. Choć najczęściej można kupić go w wersji z mleka krowiego, to oryginalnie jest produkowany z bawolego. Znajduje zastosowanie w sałatkach i daniach zapiekanych, jak pizza głównie ze względu na ciągnącą się konsystencję po ugotowaniu.

Mascarpone - to tłusty biały ser kremowy włoskiego pochodzenia. Zawartość tłuszczu w nim sięga 80%, gdyż jest produkowany ze śmietanki. Jego konsystencja jest gęsta, a smak jest bardzo delikatny. Oprócz użycia do podkreślenia i zabarwienia zup i sosów , najczęściej jest używany jako składnik wielu deserów.

Parmezan – wytwarzany z krowiego mleka twardy ser o charakterystycznym zapachu i pikantnym smaku. Jego konsystencja jest twarda, grudowata i ma jasno żółta barwę. Parmezan dojrzewa od roku do trzech lat. Zwykle jest stosowany jako dodatek do gorących dań.

Edam - spotykany półtwardy lub twardy, dojrzewający żółty ser produkowany z mleka krowiego. Charakteryzuje go lekko pikantny smak rosnący wraz z czasem dojrzewania i ścisła konsystencja. Do produkcji używa się mleka odtłuszczonego lub częściowo odtłuszczonego. Ma zwartą konsystencję, łagodny, lekko słony i pikantny smak. Im starszy, tym ostrzejszy jego smak.

Brie – krowi ser pochodzący Francji, charakteryzujący się śmietankowym smakiem i specyficznym zapachem. Wierzch przykrywa biała skórka o delikatnej konsystencji.

Cheddar – to twarda odmiana dojrzewająca sera. Jest tłusty i zawiera około 25% tłuszczu mleka krowiego. Okres dojrzewania zwykle trwa od 9 miesięcy do dwóch lat. W tym czasie nabiera pikantności.

Roquefort – owczy ser pleśniowy o słono-pikantnym smaku, dojrzewający zwykle trzy miesiące. Wyróżnia go kremowa barwa przeplatana z niebiesko-zielonymi żyłkami pleśni. Sprawdza się w gotowaniu sosów oraz jako przystawka do wina.