Potrawy ze szpinakiem

Szpinak uważany przez dzieci za karę żywieniową jest od dłuższego czasu niezwykle doceniany jako składnik dań. Sam w sobie jest niezwykle zdrowym produktem cennym ze względu na zawartość wielu składników korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość żelaza jest w szczególności cenna dla osób z anemią, a potasu dla osób z nadciśnieniem i skurczami.

Zastosowanie szpinaku w kuchni sprawdza się zarówno jako nadzienie jak i składnik sosu. Istnieje też wiele przepisów które wymieniają go jako składnik bazowy konsystencji np. placuszków, ciastek itp. We wszystkich formach pasuje do niego czesnego, zioła takiej jak bazylia (zwłaszcza świeża) i śmietana.

Poniżej przyjrzymy się kilku wybranym sposobom ugotowania tej smakowitej rośliny:

Tarta ze szpinakiem – Do przygotowania takiej tarty używa się ciasta francuskiego lecz wierzch można utworzyć z ciasta kruchego. Nadzienie uzyskuje się przez podsmażenie szpinaku z czosnkiem i śmietaną. Pod koniec dodaje się pokrojonego w kostkę sera feta żeby lekko się rozpuścił. Pokrojoną tarte warto lekko polać sosem czosnkowym.

Szpinak z kurczakiem i pesto – W przypadku tego dania najpierw podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś kury i po chwili dodajemy szpinak. Pod koniec mieszamy wszystko z Pesto. Danie można podawać zarówno z makaronem jak i białym ryżem. Można wzbogacić danie przez dodanie orzechów włoskich lub przez przyozdobienie oliwkami.

Spaghetti ze szpinakiem – Szpinak jest przysmażany razem z małą ilością drobno posiekanej cebulki i sporą ilością czosnku. Dla uzyskania kremowej konsystencji dodajemy śmietany. Ważne jest dostosowanie natężenia słonego smaku przez wielu uzyskiwane za pocą przyprawy do zupy w płynie. Całość łączy się z ugotowanym makaronem spaghetti na patelni lub podaje się bez mieszania na talerzu. Do smaku warto jest dodać trochę żółtego sera.

Naleśniki ze szpinakiem – Świeżo usmażone naleśniki nadziewamy szpinakiem podsmażonym jak w powyższych przepisach, lecz według Gustu można użyć mniej czosnku lub wcale. Zwinięte w rulon podsmażamy ponownie. Można je urozmaicać przez włożenie paska sera.

Omlet ze szpinakiem – Na patelni podsmażamy szpinak z zeszklona cebulką i czosnkiem aż będzie w miarę suchy. Jajka mieszamy dokładnie z mlekiem lub dla puszystości ubijamy pianę z białek i dodajemy resztę potem. Zalewamy jajkami patelnie i mieszamy całość, poczym przyprawiamy solą i czosnkiem.

Placki ze szpinakiem – Placki tworzymy na bazie szpinaku świeżego lub osuszonego mrożonego (np. na patelni). Wariantami jest tu użycia samej mąki, sera białego i jajek, lub połączenie wszystkiego z startymi ziemniakami lub cukinią. Smażymy je podobnie jak placki ziemniaczane.

Bułeczki ze szpinakiem – Tworzone w zwykły sposób bułki drożdżowe zwykle nadziewane konfiturą można napełnić za pomocą szpinaku. Podkreślenie ich smaku można uzyskać przez dodatki miedzy innymi serów takich jak feta, suszonych pomidorów w oliwie, czy oliwek.

Risotto ze szpinakiem – Risotto przygotowane w standardowy sposób uzupełniany świeżo posiekanym szpinakiem tuż przed ugotowaniem się ryżu. Do takiego dania pasuje pokrojony i podsmażony kurczak oraz starty ser.