Potrawka z królika na makaronie

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

•    600 g filetu z królika
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    50 g wędzonego boczku
•    1 łyżka oleju
•    sól
•    pieprz
•    250 ml wytrawnego czerwonego wina
•    400 g makaronu
•    1 łyżka galaretki porzeczkowej
•    100 g kwaśnej śmietany


Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę. Wytapiamy go na rozgrzanym oleju. Wówczas wkładamy mięso pokrojone w pasy i smażymy. Wyjmujemy mięso, a na ten sam tłuszcz wrzucamy siekany czosnek i cebulę. Smażymy chwilę, po czym dodajemy wino. Doprawiamy solą, pieprzem i trzymamy na ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i galaretkę, mieszamy ale już nie gotujemy. Przygotowujemy w międzyczasie makaron według opisu z opakowania. Po odcedzeniu, mieszamy z sosem i układamy na wierzch kawałki mięsa.