Piersi kurczaka z kuskusem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:


● 2 podwójne duże piersi kurczaka
● sól
● pieprz
● 10 dag kuskusu
● łyżka rodzynek
● 2 łyżki płatków migdałów
● 2 łyżki posiekanej natki
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● gałka muszkatołowa
● cynamon
● oregano
● po 2 łyżki masła i oleju                


Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i osuszamy, w każdym filecie nacinamy głęboką kieszeń. Oprószamy solą oraz pieprzem, również wewnątrz. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Kuskus przygotowujemy według przepisu. Dodajemy rodzynki, płatki, natkę, siekany czosnek i siekaną cebulę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Masę wkładamy do kieszonek, spinamy wykałaczkami i smażymy z każdej strony na maśle zmieszanym z olejem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy tłuszczem ze smażenia i zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z surówką z kiszonego ogórka oraz cebuli.