Pierś z kurczaka i zabajone z pora
Zgłoś nadużycieSkładniki:
4 piersi z kurczaka (pojedyncze)
2 łyżki oliwy
20g masła
1 posiekana szalotka
1 posiekany por (tylko biała część)
2 łyżki porto
3 łyżki śmietany 36%
1 kostka rosołu z kury KNORR
100g posiekanej roszponki
3 żółtka
farsz:
40g masła
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
150g pieczarek pokrojonych w kostkę
sól, pieprz
szczypta posiekanego świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Przygotowujemy najpierw farsz: rozpuszczamy 40 gram masła w garnku. Kiedy zacznie nam się pienić, podsmażamy na nim marchewki. Dodajemy cebulę i smażymy 5 minut. Wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy 3 minuty aż pieczarki puszczą nam wodę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Nacinamy piersi z kurczaka, tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Nakładamy do środka farsz z warzyw i spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy kurczaka z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy mięso do formy do zapiekania, wstawiamy na pół godziny do piekarnika. W rondlu rozpuszczamy 20 gram masła, szklimy na nim szalotkę. Dodajemy pora, solimy. Wlewamy porto, śmietanę, 250 ml wody. Wrzucamy rosołową kostkę, mieszamy. Dodajemy roszponkę, mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu 10 minut. Miksujemy. Do miseczki wkładamy żółtka i 4 łyżki wody. Ubijamy nad kąpielą wodną. Dodajemy puree z porów i ponownie ubijamy nad kąpielą wodną. Podajemy z upieczonym kurczakiem.