Pieczony kurczak po tajsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 kurczak
1 łyżka czerwonej pasty curry
4 łyżki oleju
1 bulionetka drobiowa Knorr
3 posiekane ząbki czosnku
40 g startego imbiru
1 posiekana papryczka chili
2 posiekane trawy cytrynowe
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru pudru
2 limonki (wyciśnięte)
1 pęczek kolendry
1 pęczek szczypiorku (z malutkimi cebulkami na końcu)
0,5 łyżeczki kurkumy
200 g młodego szpinaku
300 g makaronu ryżowego do woka
600 ml mleka kokosowego


Sposób przygotowania:

Z kurczaka obcinamy końcówki skrzydełek. Nacinamy skórę na szyi, wycinamy szyję. Doprawiamy kurczaka solą, pieprzem, również w środku. Do pasty curry dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy. Marynatę smarujemy pędzelkiem na skórze kurczaka. Gotujemy litr wody. Dodajemy bulionetkę, mieszamy trzepaczką i gotujemy.
W sporym garnku podgrzewamy dwie pozostałe łyżki oleju. Kiedy stanie się gorący, układamy kurczaka - zaczynamy od strony pleców. Smażymy z każdej strony na rumiano. Dodajemy czosnek, imbir, chilli do garnka. Wlewamy 1,5 chochli bulionu. Przykrywamy, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Do miksera wrzucamy rybny sos, trawę cytrynową, sok z dwóch limonek, siekany pęczek szczypiorku, cukier puder, kolendrę, kurkumę. Miksujemy, stopniowo dolewając mleko kokosowe. Po 45 minutach, wlewamy mleko kokosowe z przyprawami do garnka, pieczemy kolejne 45 minut. Dodajemy makaron, szpinak, wokoło kurczaka. Przykrywamy. Po 10 minutach makaron zrobi się miękki - i będzie można podawać kurczaka na stół.