pesto: rukola+pomidory
Zgłoś nadużycieSkładniki:
*100g świeżej rukoli
*6-7 suszonych pomidorów (tych w zalewie ziołowej z oliwy, muszą być pikantne!)
*garść nasion słonecznika
*łyżka siemienia lnianego
*gałązka świeżej bazylii
*łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Podprażamy słonecznik na łyżce oliwy około 2-3 minut. Na ostatnią minutę dodajemy siemię lniane. Całość przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować pesto.
2. Dodajemy suszone pomidory. Nie odsączajmy oliwy - dzięki temu nie trzeba jej dodatkowo dodawać do pesto. Blendujemy.
3. Rukolę dodajemy etapami, po garści. Blendujemy.
Tak przygotowane pesto jest gotowe do spożycia, można je przechowywać w lodówce tydzień czasu.