pesto: rukola+pomidory

Zgłoś nadużycie
  • P1010028

Składniki:

*100g świeżej rukoli
*6-7 suszonych pomidorów (tych w zalewie ziołowej z oliwy, muszą być pikantne!) 
*garść nasion słonecznika 
*łyżka siemienia lnianego 
*gałązka świeżej bazylii 
*łyżka oliwy z oliwek

 


Sposób przygotowania:

1. Podprażamy słonecznik na łyżce oliwy około 2-3 minut. Na ostatnią minutę dodajemy siemię lniane. Całość przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować pesto.
2. Dodajemy suszone pomidory. Nie odsączajmy oliwy - dzięki temu nie trzeba jej dodatkowo dodawać do pesto. Blendujemy.
3. Rukolę dodajemy etapami, po garści. Blendujemy. 
Tak przygotowane pesto jest gotowe do spożycia, można je przechowywać w lodówce tydzień czasu.