Paprykowy dip z pistacjami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



• 15 dag orzeszków pistacjowych
• 4 strąki papryki
• ząbek czosnku
• kawałek (1 cm) o imbiru
• strąk chilli
• 1-2 gałązki szałwii
• 2 łyżki oliwy
• sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Orzeszki rumienimy na suchej patelni. Kroimy na pół strąki papryki, oczyszczamy z nasion, układamy skórką do dołu na wilgotnej blasze. Pieczemy w 200 stopniach aż skórka stanie się ciemniejsza. Wyjmujemy blachę, nakrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Zdejmujemy po tym czasie skórę z papryki. Czosnek, imbir i chilli bez pestek siekamy. Miksujemy na gładką masę oliwę, paprykę, imbir, pół orzeszków, czosnek, papryczkę i szałwię. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przekładamy do miseczek i posypujemy resztą pistacji. Podajemy np. do chipsów albo do chleba, czy jako dodatek do mięs.