Paella z Walencji

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

szczypta szafranu
300 g karkówki
8 łyżek oliwy
2 piersi z kurczaka
2 skrzydełka kurczaka
2 udka z kurczaka
pokrojona w kostkę zielona papryka
2 posiekane ząbki czosnku
300 g pokrojonych w krążki kalmarów
4 pomidory
400 g ryżu do paelli
250 g groszku zielonego z puszki
12 świeżych małż
8 krewetek
3 langustyny


Sposób przygotowania:

Podgrzewamy 800 ml wody i dodajemy odrobinę szafranu. Kroimy karkówkę w kostkę, smażymy na 2 łyżkach oliwy. Odlewamy nadmiar, wycieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Wlewamy kolejne łyżki oliwy, smażymy na nich kurczaka. Na patelni do paelli rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę, paprykę, czosnek. Smażymy je na złoto. Dodajemy kalmary i mieszamy. Dodajemy ryż, podsmażamy minutę. Z pomidorów usuwamy pestki i szypułki. Miąższ kroimy w grubą kostkę i dodajemy do ryżu na patelni.
Mieszamy całość, dodajemy usmażone mięsa, mieszamy i smażymy 2 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy 5 minut na średnim ogniu, jeśli trzeba, dolewając więcej wody. Zmniejszamy ogień, przykrywamy folią patelnię, gotujemy 10 minut.